Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek a kémia háziban sürgős

Főoldal » Általános iskola » Kémia
594
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, kémia, Most
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
400 g 36,5%-a 400·0,365 = 146 g
Ennyi `HCl` van a sósavban.

`2HCl+Zn=ZnCl_2+H_2`
A moláris tömegek:
`M(HCl)="36,5" g/(mol)`
`M(H_2)="2" g/(mol)`
(A többi nem érdekes most)
Vagyis pl. 2·36,5=73 g `HCl` reagál valamennyi `Zn`-kel, és keletkezik 2 g `H_2`
Nekünk éppen dupla annyi (146 g) `HCl`-unk van, vagyis abból 4 g `H_2` keletkezik.

A másik reakció:
`C+2H_2=CH_4`
`M(CH_4)=16 g/(mol)`
Vagyis 2·2=4 g `H_2`-vel 16 g metán keletkezik.
Nekünk pont annyi hidrogénünk van, tehát 16 g a válasz.
0