Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
661
Oldja meg a 2x(3-x)(2x-5)=0 egyenletet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csak azt kell tudni, hogy több szám szorzásánál csak úgy lehet nulla a szorzás eredménye, ha valamelyik tényező nulla.
A te feladatodban lehet: x=0, vagy
3-x értéke a nulla, vagyis x=3, vagy
2x-5 értéke a nulla, vagyis x=2.5.
Próbáld ki!
0

Első megoldás:
2x·(3-x)·(2x-5)=0
x·(3-x)·(2x-5)=0
x=0

Második megoldás:
2x·(3-x)·(2x-5)=0
x·(3-x)·(2x-5)=0
3-x=0

Harmadik megoldás:
2x·(3-x)·(2x-5)=0
x·(3-x)·(2x-5)=0
2x-5=0

x₁ = 0 vagy x₂ = 3 vagy x₃ = 5/2
x ∈ {0, 3, 5/2}
Módosítva: 8 éve
0