Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1867
100g 10 tömegszázalékos réz-szulfát-oldatba vasszöget tettünk. A reakció teljes végbemenetele után hány tömegszázalékos lesz a keletkezett vas(II)-szulfát oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
CuSO4 + Fe = FeSO4 + Cu

M(CuSO4) = 159,5 g/mol M(Cu)= 63,5 g/mol M(Fe)= 56 g/mol M(FeSO4)= 152 g/mol
m(CuSO4) = 10 g
n(CuSO4) = 10/159,5 = 0,0627 mol -> n(FeSO4)=0,0627 mol
m(Cu)= 0,0627 * 63,5 = 3,98 g
m(Fe)= 3,51 g
m(új oldat)=100 - 3,98 + 3,51 = 99,53 g
m(FeSO4)= 0,0627 * 152 = 9,53 g

A keletkezett FeSO4-oldat: 9,53/99,53 * 100 = 9,58 m/m%-os.
0