Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

1086
A kémia munkafüzetemben egy elég furcsa feladatot kaptalm. Nem oda illő de ez van.
A kérdés:
Egy népmeséből idézünk:
"Az ember a legcsodálatosabb lény, mert egy szájból hideget is, meleget is tud fújni."
Mi ennek a magyarázata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kémia elegem van népmese hideg meleg
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Alapvetően azért fújsz meleg levegőt, mert a testedben égés folyik, ezért állandóan 36 °C-os vagy. Viszont ha messziről fújsz rá pl a kezedre, akkor a meleg levegő egyrészt visszahűl, másrészt "elfújja" a kezed körüli melegebb levegőt, ami miatt hidegnek érzed.
1

Kedves Kata!

A magyarázat az áramlástanban (fizika) keresendő. Gyakorlatban akkor fújunk hideget, ha csücsörítünk, és akkor meleget ha lehelünk. Ezt nézzük meg fizikailag:
Csücsörítés egyenlő azzal, hogy szűk a keresztmetszete a szádnak. Ekkor ráadásul erősebben fújsz. Tehát kis keresztmetszeten nagy sebességgel áramlik a levegő.
Leheléskor pedig szélesebbre nyitjuk a szánkat, lassabban is áramlik a levegő. Nagy keresztmetszeten kisebb sebességgel áramlik a közeg.

Áramló közeg esetén - ha a sűrűsége nem változik az áramló közegnek és a vizsgált pont magassága sem -, a sebesség növekedése a nyomás csökkenését eredményezi. Ez a fizikai része, Bernoulli-egyenlete szerint.

Hogy csökken le mégis a hőmérséklete? Talán találkoztál már az ideális gáztörvénnyel amit pV=nRT képletként is emlegetnek. Ebből az derül ki, hogy ha nem változik a mólszám és a kifújt levegő térfogata (márpedig rajtad kívül senki sem fúj), akkor a nyomás csökkenése hőmérséklet csökkenést eredményez.

Tehát, kifújod a benned felmelegített levegőt. Ha ezt gyorsan fújod ki szűk keresztmetszeten, akkor alacsonyabb hőmérsékletre hűl le (akár szobahőmérséklet alá), míg ha lehelsz, nagyobb keresztmetszeten, akkor is hűl a levegő ez fontos, de nem olyan mértékben tud lecsökkenni a hőmérséklete és melegebb marad.

A ventilátor ugyanezen az elven hűti le a levegőt egyébként.

Gábor
1