Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vegyes

Főoldal » Középiskola » Matematika
495
Egy piramis olyan szabályos négyzetalapú gúla, amely minden oldala 5 cm élhosszú. Határozza meg hány darab piramis készíthető 20 kg 2,5 g/cm³ sűrűségű alapanyagból, ha a gyártás során keletkező hulladék 5%.

A piramis minden lapját pirosra vagy kékre színezzük. Hány különböző színezés lehetséges, ha az egymásba mozgatással átvihető színezéseket nem különböztetjük meg egymástól?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nézzük a piramis térfogatát először:
Az alapjának az átlója (`d`) Pitagorasszal:
`5^2+5^2=d^2`
`d=5sqrt2`

Nézzük a piramis olyan metszetét, ami merőleges erre az átlóra. Az egy egyenlő szárú háromszög, a magassága (`m`) egyben a piramis magassága is. A magasság két egybevágó derékszögű háromszögre vágja, ott is lehet Pitagoraszt felírni:
`(d/2)^2+m^2=5^2`
`(5^2·2)/2^2+m^2=5^2`
`m^2=25-(25)/2`
`m=5/sqrt2`

A térfogat pedig `V_1=(a^2·m)/3=(25·5/sqrt2)/3=(125)/(3sqrt2)`
Egy kis piramis gyártásakor 5% a veszteség, vagyis annyival több bruttó térfogat kell hozzá:
`V_b = V_1·105%=V_1·"1,05"=(125·"1,05")/(3sqrt2)` cm³

20 kg = 20000 g alapanyag, aminek 2,5 g/cm³ a sűrűségű. A térfogatára ez írható fel:
`20000 = V·"2,5"`
`V=(20000)/"2,5"=8000` cm³

Ennyi kis piramis készíthető: `V/V_b` (persze lefelé kell kerekíteni egész számra)
Számold ki...
0

Az alap kétféle színű lehet.

A felső lapokat így lehet színezni:
pppp
pppk
ppkk
pkkk
kkkk
pkpk

A többi ezeknek a forgatása...

Ez 2·6 színezés.
0