Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Előny, hátrány.

4272
Mi az előnye és a hátrány az alábbiaknak:
1. Sajtó
2. Rádió
3. Televízió
4. Internet
A válaszokat nagyon szépen köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
(Az első kérdést pár perc múlva tudom elküldeni)

2. Rádió
Előnyei:
Természetesen zenét hallgathatunk. Ez miért is jobb, mint a szokásos kis kedvenc számainkból összeállított lejátszási lista? Nos, így több műfajból is hallgathatunk zenéket, aminek köszönhetően nem csak abban a stílusban tudunk majd számokat felidézni, amelyben mi mozgunk. Továbbá általában a rádiók naprakész zenét játszanak, tehát az újdonságokról sem maradunk le.
A zenehallgatáson belül van még egy jelentős előny. Sok adón naponta van toplista, ami azért rendkívül hasznos, mert tudhatjuk, hogy milyen az átlagvélemény, mely számok számítanak „menőnek” vagy „trendinek”.
A zenehallgatás harmadik aspektusa a kívánságműsor. Ez már majdnem olyan, mintha a saját lejátszási listánkról választanánk magunknak számot, azzal a különbséggel, hogy másoknak is küldhetjük ezt a számot. Amennyiben az ismerősünk is hallgatja a rádiót, szebbé tehetjük a napját, ha küldünk neki egy jó számot, legyen az akármilyen alkalom, születésnap, névnap vagy csak úgy.
A rádiós beszélgetős műsorok kellemes kikapcsolódást nyújthatnak, lehet az akár intellektuális, ismeretterjesztő vagy akár stand up jellegű, szórakoztatást célzó csevegés.
Gyakran a beszélgetős műsorok része, hogy kisorsolnak nyereményeket is a hallgatók között. Lehet ez szimplán a beszélgetéshez valamilyen formában hozzászóló hallgató, de gyakran játékok megnyerésével, kérdésekre helyes válaszadással juthatunk ajándékokhoz. Persze ezek gyakran csak reklám ajándékok, de akár mozijegyet vagy koncertjegyet is kaphatnak a szemfüles hallgatók. Mivel pedig ma kevesebben hallgatnak rádiót, egyre nagyobb esélyünk van nyerni. A rádióhallgatás azért is különösen előnyös, mert autóvezetés közben nyugodtan élhetünk vele, nem úgy, mint a telefonunkkal. A legtöbb helyen óránként hallgathatjuk a híreket a rádióban, így biztosan nem maradunk le semmi fontos történésről és akár ki is hagyhatjuk az esti hírek megnézését a tv-ben, helyette játszhatunk a gyerekekkel, vacsizhatunk a párunkkal vagy beülhetünk egy sörre a haverokkal. Különösen autóvezetés közben jön jól, hogy a hírek és az időjárás jelentés mellett a rádióban útinformációkat is kaphatunk. Ráadásul ezek gyakran autózó társainktól érkeznek, ami egyértelművé teszi frissességüket. Ne felejtsünk el mi is betelefonálni, ha dugóba kerülünk vagy balesetet látunk, hiszen ezzel egymás mindennapjait könnyíthetjük meg.

Hátrányai:
A rádió hátránya azonban az, hogy a hallott információk nem visszakereshetőek, nem ismételhetőek, ezért a hírek, információk élettartama igen rövid, ezen persze a gyakori ismétlés segíthet. Jogi szabályozás keretében korlátozzák a reklámidőt és a sugározható reklámok körét.


3. Televízió
Előnyei:
Az idegen nyelvű televíziózás két okból nyújt kitűnő lehetőséget a nyelvtanulásra - mondja az ELTE nyelvésze, Kálmán László. - Az első a motiváció, ami minden nyelvtanulási folyamat legfőbb összetevője. Akkor tanul az ember könnyebben nyelvet, ha motivált, azaz késztetést érez a nyelv elsajátítására.
A minőségi műsorok szövegének megértése ilyen motiváció lehet. Sok műsornak nincs szinkronizált változata, de még ha létezik is, mindenki tudja, hogy eredetiben sokkal élvezhetőbbek a műsorok. Minél nagyobb szerepe van a szövegnek, annál inkább.
A második tényező a szituáció valóságos volta. Köztudomású, hogy az idegen nyelv elsajátítása annál hatékonyabb és könnyebb, minél inkább összekapcsolódnak az idegen nyelvű megnyilatkozások azzal a szituációval, amelyben elhangzanak.
Hátrányai:
Napi átlag 4 óra TV-zés mellett nem csoda, hogy stresszesek és zaklatottak vagyunk. A mindennapi teendőink és a 4 óra TV-zés mellett nem marad időnk kikapcsolódni, mozogni, a családdal lenni, pasizni/csajozni, vagy más normális dolgot csinálni. Hogyha fáradtak, stresszesek és kimerültek vagyunk, nincs energiánk semmihez, csak a TV-nézéshez. Igen, ez egy ördögi kör, szóval próbáld meg letenni a távirányítót egy hétig, és figyeld, hogy mi történik az életeddel!

4. Internet:
Előnye:
Az internet széles körben megtapasztalt előnye, hogy lehetőséget teremt a kapcsolattartásra. Sokan vállalnak külföldön munkát, az internet segítségével a családtagok napi szinten tudnak egymásról anélkül, hogy sokat költenének erre. Természetesen ezen kívül sokkal több előnnyel bír: gyors információszerzés, ügyintézés, munkavégzés és nem utolsósorban szórakozás, művelődés. Az interneten adódó problémák a nem megfelelő alkalmazásból adódnak. Gyakran nem tudhatom, hogy ki van a túloldalon, kivel levelezek, kivel beszélgetek. Ez számos visszaélésre ad lehetőséget. Gyakran úgy keresem a tudományosan megalapozott ismeretet, mint a tűt a szénakazalban, a rengeteg értéktelen információ között. Felmérések alapján a túlzott internetezés következménye lehet a valóságérzék elvesztése, az identitás elvesztése. Mindannyian hallottunk facebookos sztorikat, amikor fiatal lányok kerülnek lehetetlen helyzetbe. A megszégyenítő információ nagyon gyorsan jut el rengeteg emberhez, és az igazi jóvátételre nincs lehetőség. A csapból is az folyik, hogy egy újabb technikai forradalmat élünk át, ennek ilyen meg olyan veszélyei vannak. És mindez igaz is. De vegyük észre, hogy mindazok a sokat hangoztatott káros mechanizmusok, amelyeket az internet számlájára szoktak írni, egyáltalán nem az internet szülöttei, hanem régen velünk élő veszélyek, a társadalom régi, megoldatlan problémái, amelyek az interneten is megjelennek. Az internet pedig katalizátorként működik ebben az amúgy is felgyorsult világban.

Hátránya:
Különböző veszélyeket sorolnak fel az Internet használatával kapcsolatban. Sokan azért tartják károsnak az Internetet, mert ráfogják, hogy romlik a szemük, mikor már három órája bámulják a monitort, mások a telefonszámla érkezésétől félnek.Persze komoly veszélyt jelenthet az is, ha fontos adatok illetéktelenek kezébe kerülnek; illetéktelen személyek törnek be állami intézmények hálozati rendszerébe. A legnagyobb veszélyt (szerintem) az jelenti, hogy az emberek egyre jobban eltávolodnak egymástól, s ahelyett, hogy ondjuk egy gyorsbüfében összefutnának, és megállnának beszélgetni, este 10 után (mikor már olcsobb a telefon 14 Ft/326s) köszönnek egymásnak valamelyik virtuális beszélgetős csatornán (sokszor felismerhetetlen-de magyar-kifejezéseket használva). Nagyon vigyázni kell, mivel az Internet is egyfajta kábítószer. Ha egyszer rászoksz, már nincs visszaút....
1