Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3473
Egy húrtrapéz egy száron fekvő szögei közül az egyik szög 60%-a a másiknak.Mekkorák a húrtrapéz szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Húrtrapéz esetén az alapokon ugyanakkora szög fekszik. Ha a kisebbik alapon fekvő szögek nagysága x, akkor ennek 60%-a x*(60/100)=0,6x, ezek a hosszabbik alapon fekszenek.
Tetszőleges négyszög belső szögeinek összege 360°, tehát ez az egyenlet írható fel:

x+x+0,6x+0,6x=360°, ennek megoldása x=112,5°, tehát a kisebb alapon fekvő szögek 112,5°-osak, a nagyobb alapon 112,5°*(60/100)=67,5°-os szögek találhatóak.
1

Az egy száron lévő két szög összege 180°. Ha az egyik szög: x, akkor a másik 0.6x.
Összegük: x+0.6 x=180° 1.6 x=180° °Az egyik szög=112.5°, a másik 67.5°.
1