Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
581
3-as és 4_es feladatot, légyszíves! Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
3. 2 HgO ⇒ 2 Hg + O₂
MHgO=216,59 g/mol
25g=0,11 mol ⇒ ugyanannyi mol higany: 0,11 mol=22,06 g
feleannyi mol O₂ ⇒ 0,055 mol
Normálállapot: 22,41 dm³/mol ⇒ V=22,41*0,055=1,23 dm³
Tehát 22,06 g higany, és 1,23 dm³ normálállapotú oxigéngáz keletkezik.
4. 2 H₂ + O₂ ⇒ 2 H₂O
VH2=7,35 dm³
Standardállapot: 24,5 dm³/mol ⇒ nH2=24,5/7,35=3,33 mol
⇒ugyanannyi mol víz: 10/3 mol víz
MH2O=18 g/mol
m=10/3*18=60 g
60 g víz keletkezik.
0