Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
746
Hány jegyű szám a 3⁶⁵ 10es számrendszerben felírva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
3⁶⁵=10301051460877537453973547267843 ⇒ 32 jegyű szám
(nem tudom, hogy esetleg erre lennie kéne-e valami technikának, ha igen, valaki javítson ki :D )
0

`10^n` az egy 1-es és utána `n` darab 0, tehát ez `n+1` jegyű.
Pl. `"9,999"·10^n` is ugyanolyan hosszú, csak 9-esek vannak benne.
Ha ezeknek a számoknak vesszük a 10-es alapú logaritmusát, akkor ilyeneket kapunk:

Nézzük mondjuk az 5 jegyűeket:
`"lg"\ 10000=4`, ez a legkisebb 5 jegyű logaritmusa
`"lg"\ 99999="4,9999956"`, ez a legnagyobb 5 jegyű.

Vagyis minden 5 jegyű szám 10-es alapú logaritmusa 4 egész valamennyi.

`"lg"\ 3^(65)=65·"lg"\ 3=65 · "0,4771"="31,0115"` (Pontosabban számolva 31,0129)
Vagyis ez 32 jegyű.
Módosítva: 8 éve
0