Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kellene a következő feladatot megoldani?

631
Számítsuk ki, hogy mekkora a relatív valószínűsége annak, hogy 10-7 J energia 14 C hőmérsékletű testről egy 15 C hőmérsékletű testre önként átmenjen.

Előre is köszönöm a választ.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, feladat
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Kedves Kérdező!

Elvi probléma van a kérdésben, ami rögtön meg is válaszolja a valószínűséget is.
Termodinamika törvényei közül (fizikai-kémia) a II. főtétel szerint (idézek Clausiustól):

"A természetben nincs olyan folyamat, amelyben a hő önként, külső munkavégzés nélkül hidegebb testről melegebbre menne át. Csakis fordított irányú folyamatok lehetségesek."

Tehát lehetetlen, hogy akár bármilyen kismértékű energiamennyiség is átmenjen önként befektetett munka nélkül hidegebb testről melegebb testre.
Azaz ennek a valószínűsége 0.

Gábor
0

Gyakorlatban a valószínűsége biztosan 0-hoz közeli, de ne felejtsük el, hogy a termodinamika csak egy közelítés, egy határeset. Az irreverzibilis folyamatoknak is van esélyük visszafelé lejátszódni, csak ennek valószínűsége elhanyagolható az univerzum életkorához képest, ezért vesszük 0-ának. Ugyanakkor még figyelembevehetjük a kvantummechanikát is, ami egészen biztosan megengedi a z ilyen spontán hőátadást. Tehát a valószínűségre biztosan valamilyen statisztikus fizikai megfontolással megadható. Egyelőre nem jut eszembe, hogyan lehetne ezt logikusan leírni, mert a gyakorlatban tényleg nincs ilyen irányú áramlás, ahogy láthatjuk a hővezetés képletében is.
Estig még gondolkozom, hátha eszembejut valami :)
0