Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
552
Hogyan kell elkezdeni ezt a feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, ez mitől dinamikus viszonyszám, amikor itt is bázis valamint láncviszonyszámok vannak. Bár bizonyára az van, hogy a dinamikus viszonyszám az összefoglaló név, aminek a bázisviszonyszám illetve a láncviszonyszám is speciális esetei. (Nem tanultam ilyeneket...)

Mondjuk a 2002-es 120%-ból tudsz kiindulni, ami 98-hoz képesti adat. 4500-nak a 120%-a 4500+900=5400, ez a 2002-es összeg. Aztán ez 5%-kal kevesebb, mint az előző évben, vagyis az előző évnek a 95%-a. Ha az előző évi x, akkor x·0,95=5400 vagyis x=5400/0,95. Ez lesz a 2001-es összeg. Utána tovább tudsz menni a +860 -nal. A 2005-ös évet meg ki tudod számolni a 103%-ból 98-hoz képest, stb.
0