Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miről szól a Bánk Bán?

2777
Rövid, összefoglaló választ/válaszokat szeretnék! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
I. Fejezet: II. Endre csatában van. Amíg Endre csatában van Bánk gyakorolja Magyarországon a hatalmat. Endre felesége, a királyné (Gertrudis) viszont elküldi Bánkot országjárásra. Egyszer csak Bánk váratlanul visszatér. Eközben Ottó (Gertudis öccse) elakarja csábítani Melindát (Bánk Feleségét). Biberach és Ottó jó barátok. Biberach porokat ad Ottónak hogy elhódíthassa Melindát

II. Fejezet: Petur (Főispán) házában politikai összeesküvés zajlik. Bánkot is ide hívják, ő azonban csendre inti őket. Biberach megérkezik és elmondja Bánknak hogy Ottó és Melinda együtt vannak (a por miatt) és Bánk egyből hazamegy.

III. Fejezet: Melinda Bánk bocsánatáért könyörög (hiszen ő nem tehetett semmiről) Be is bizonyosodik hogy Melinda ártatlan. Feltűnik Tiborc aki elárulja hogy Bánknak hogy lopásra adta a fejét, hisz éhezik és még sok sorstársa is (Gertrudis rossz politikája miatt). Bánk ráismer Tiborcra (Tiborc mentette meg régebben Bánk életét). Ottó a nővére elől menekül és közben találkozik Biberach-al akit megkér Ottó hogy segítsen kimászni a helyzetéből, Biberach azonban már nem segít neki. Ekkor Ottó hátba szúrja Biberach-ot.

IV. Fejezet: MIkhált és Gertudist letartóztatják. Bánk pedig felindultságában megöli Gertudist. A lázadók betörnek a palotába.

V. Fejezet: A király (II.Endre) hazaérkezik a győztes csatából. Hallja felesége halálhírét, és a gyilkost keresi. A lázadók csak tagadnak, míg Bánk tényleg magára nem vállalja. Endre párbajra hívja Bánkot. Endre helyett Solom -mal fog megküzdeni Bánk, amikor is Myska tudatja mindenkivel hogy a királyné ártatlan (az altatóknak köszönhetően). Mikhál felajánlja Bánk fiát (Somát) Endrének. Ekkor Tiborc hazahozza Melinda holttestét. Ugyanis Ottó emberei felgyújtották Bánkék házát. A király megengedte hogy tisztességben eltemethesse Melindát.

Nos azthiszem röviden ennyi. :)
0