Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
6022
Új úszómedencénk alapja 3,6m átmérőjű kör. Mennyi idő alatt telik meg a medencénk 90 cm magassan vízzel,ha a csapból percenként 30 liter víz folyik.
Hány forinttal emelkedik az éves vízdíjunk, ha két havonta egyszer kell cserélni a vizet a medencében, és 1 köbméter víz ára 542 ft?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a medencénk fel van töltve, akkor a víz egy hengernek felel meg, aminek térfogatát a V=r2π*magasság képlet alapján számoljuk. A medence átmérője 360 cm, tehát r=180 cm, a magassága 90 cm. Behelyettesítve V=1802*π*90=9160884,178 cm3 = 9160,88 dm3 vagyis liter.

Egyenes arányossággal:
(1 perc)/(30 liter)=(x perc)/(9160,88 liter)
Az egyenletet rendezve megkapjuk, hogy 305,36 perc alatt telik meg a medence.

Ha két havonta cseréljük a vizet akkor az évente 6 feltöltést jelent, 6*9160,88=54965,28 liter vizet használunk a medence töltésére évente, ami 54,965 m3. 1 köbméter ára 542 Ft, tehát 54,965*542=29791,03 Ft-ot költünk a medence feltöltésére éves szinten.
0