Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegközéppont 306

Főoldal » Középiskola » Fizika
694
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az `l_1` rúd súlypontja 15 cm-nél van, az `l_2`-é 10 cm-nél. Vagyis az egyes rudak közepén.
Ezeknek a középpontoknak a távolsága `d`:
`d^2=15^2+10^2`
`d=5sqrt(13)`
Ezen az egyenesen valahol van a közös súlypont, mondjuk az `l_2` középpontjától `x` távolságra, az `l_1` közepétől pedig `d-x` távolságra.
Az egyes rudak súlya a hosszukkal arányos, nevezzük mondjuk 3 meg 2 egységnek.
`2·x=3·(d-x)`
`5x=3d`
`x=(3d)/5=(3·5sqrt(13))/5=3sqrt(13)`
ami kb. 10,817 cm
1