Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS (a sűrűség képletevel)

Főoldal » Középiskola » Fizika
642
Egy gazda műanyagkannában benzint tárol.Mikor megtudja hogy ez mennyire tűzveszélyes ,elhatározza ,hogy az üzemanyagot egy 20 literes bádogkannaba tölti át .Megmeri a benzinnel telt műanyagkanna tömegét ,ez 31 kg és tudja hogy az üres műanyagkanna 6,5 kg és a benzin sűrűsége p=800kg/m3 (köbméter ) .Mit gondolsz belefér e a benzin a 20 l-es badogkannaba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A benzin 31-6,5=24,5 kg
A sűrűség képlete ez: `ρ=m/V`
(Ezt egyébként ki lehet puskázni a feladat szövegéből is, hisz ott van a feladatban a sűrűség mértékegysége: `(kg)/m^3`. Vagyis a tömeget el kell osztani a térfogattal.)
`800 (kg)/m^3=("24,5"\ kg)/V`
átrendezve a térfogatra:
`V=("24,5"\ kg)/(800 (kg)/m^3)="24,5"/(800)m^3`
Tudjuk, hogy 1 m³ = 1000 liter, tehát a térfogat literben ennyi:
`V="24,5"/(800)·1000\ l=(245)/8l`
Ez bizony 30 liternél is több.

0