Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek munka idő meg minden...

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3163
Ede egyedül 10 óra alatt, Máté egyedül 14 óra alatt ásná fel a kertet. Ede egyedül kezdte el a munkát, de 3 óra elteltével Máté is megérkezett, és együtt fejezték be az ásást. Hány órát dolgozott Ede?

Egyenletet kéne kihoznom ebből, csak nem nagyon megy.
Előre is köszi a válaszokat! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ede 10 óra alatt ássa fel a teljes kertet, tehát 1 óra alatt az 1/10-ét.
Máté 14 óra alatt ássa fel az egészet, tehát 1 óra alatt az 1/14-ét.

Ha a teljes kertet 1-nek tekintjük, Ede munkaidejét pedig e-nek:
1=e*(1/10)+(e-3)*(1/14)
Hiszen Ede e órán keresztül ás, ezalatt e*(1/10)-et csinál meg.
Mivel Máté csak 3 órával később csatlakozik, ezért ő e-3 órán keresztül dolgozik, (e-3)*(1/14) részt csinál meg.

Az egyenletet rendezve e=85/12 órát kapunk, ami 7.08333. Ez ugye 7 óra és még valahány perc. Hogy pontosan mennyi, azt egyenes arányossággal kiszámíthatjuk.
(0,083 óra)/(x perc)=(1 óra)/(60 perc)
x=0,083*60=5

Ede összesen 7 órát és 5 percet ásott.
0