Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
3926
Egy egyenes körkúp magassága 10 cm, nyílásszöge 40°.Mekkora a forgáskúp felszíne, térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A kúpot ha metsszük a csúcsán át egy függőleges síkkal, akkor egy egyenlőszárú háromszöget kaunk, aminek a magassága
10

c
m
10 cm, csúcs-szöge pedig
40
°
40°
A magasság felezi a szöget; ezzel a
20
°
20°-kal ki tudod számolni a háromszög befogóját meg átfogóját is, azok lesznek az alapkör sugara (
r
r) valamint a kúp alkotója (
a
a):

r
m
=
tg

α
2







r
10
=
tg

20
°
rm=tg α2 → r10=tg 20°

m
a
=
cos

α
2






10
a
=
cos

20
°
ma=cos α2 → 10a=cos 20°

Ha kiszámoltad őket, akkor a felszín ez lesz (alaplap plusz palást felülete):
A
=
r
2
π
+
a

(
2
r
π
)
2
A=r2π+a·(2rπ)2
A térfogat pedig (alaplap felület szorozva magasság per 3):
V
=
r
²
π

m
3
1

Sugàr 3,64
1

Alkotó 10,64
1