Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerintetek ez a fogalmazás jó lesz??Érvelős fogalmazást kellett írni. A téma: A pénz nem boldogít.

10256
A pénz nem (mindig) boldogít
Manapság egyre többet lehet hallani, hogy a pénz nem boldogít. Valóban így van?
Szerintem a pénz nem boldogít csak azok a dolgok, amiket venni tudunk belőle. A pénz ad egy bizonyos szabadságot, biztonságérzetet, ami nagyon fontos. Az alapvető szükségletekhez mindenképp pénzre van szükségünk, mert ha állandóan azon kell aggódni, hogy legyen mit enni, és legyen hol lakni, akkor nem sok időnk marad a boldogsághoz. Nehéz felsorolni olyan dolgot, amihez nem kell pénz, de a legeslegfontosabb dolgokat, az egészséget, a boldogságot, és a szeretetet nem lehet pénzzel megvenni.
Ezek alapján elmondható, hogy a pénz nem boldogít, de a pénztelenség boldogtalanná tehet.

Ennyit tudtam!! Ha tudtok még valami jó mondatot segítetek?Légyszíves! Nem írhatok bele "nagyon megfogalmazott" mondatokat, mert a tanárom tudja, hogy utálok fogalmazást írni és nem is tudok és egyből tudná hogy internetről másoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

2
Szerintem ennyi éppen elég, és lényegretörő is.
0

Alapvetően jó. Viszont ha jól látom középiskolai felvételire készülsz- arra kevés. (Saját tapasztalat: hiába írtam tele másfél sor híján az oldalt, csak 9 mondatvégi írásjel volt a fogalmazásban a rengeteg többszörösen összetett mondat miatt, így a terjedelemre járó pontot levonták, mert az csak 10 mondattól jár...)
Alapvetően jó dolognak tartom, hogy összetett mondatokat komponálsz, összetett és fejlett gondolkodásmődra utal, azonban -főleg az iskolai feladatokban- amennyire lehet érdemes minél egyszerűbben megfogalmazni a gondolataidat, esetleg olyankor is mondat végi írásjelet tenni, mikor alapvetően egyszerűen hozzáfűznél egy következő mondatrészt. Például: "A pénz ad egy bizonyos szabadságot, biztonságérzetet. Szerintem ez fontos." Vagy akár utána is ténymegállapításként lehet közölni, hogy "Az alapvető szükségletekhez mindenképp pénzre van szükségünk. Ha állandóan...".
Esetleg még szerintem azzal lehet kiegészíteni, hogy ahhoz hogy megteremtse az ember a pénz állandóan rohan, elfoglalt, és amúgy sincs ideje élvezni. Sok ilyen "példa" kering akár az interneten is -például beszélgetés az öreg indiánnal, hogy nem érti, hogy miért áldozza fel a fehér embeer az életét és az egészségét a pénzért, hogy aztán később a pénzen megpróbálja visszaszerezni az egészségét, az a gondolatmenet ami a munkábajárást-pénzkeresést-lakásfenntartást hozza hasonló kapcsolatba, stb.
Nem tudom mennyire érdekel a pszichológia/emberi lélektan, de ha gondolod utánanézhetsz a Maslow-piramisnak is. Ez a modell is azt támaszthatja alá amit te is leírtál: a szintek közül (5-7-8, attól függ melyik forrást nézed) ha jól megvizsgáljuk akkor csupán az elsőhöz, az legalapvetőbbhöz a fiziológiai szükségletekhez (evés, ivás,...) van szükség feltétlenül pénzre, a többihez vagy (jó esetben) nincs is szükség pénzre, vagy csak bizonyos módjaihoz -úgy mint az önmegvalósítás bizonyos formái.

Remélem tudtam segíteni :)
0