Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmak

4178
koncepciós per, tőzsde, túltermelési válság, New Deal, totális diktatúra, tömegpropaganda, nemzetszocializmus, fajelmélet, zsidóüldözés, Führer, SS, Berlin-Róma tengely, tekintélyelvű állam,
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
A koncepciós per olyan per, melyet egy előre megtervezett (általában politikai) koncepció szerint folytatnak le. A koncepciós pereken belül megkülönböztethetünk konstruált pereket, amikor a vád hamis bizonyítékokon alapul.

A tőzsde nyilvános, központosított és szervezett piac, olyan hely, ahol meghatározott árukat, meghatározott időben, meghatározott személyek adhatnak-vehetnek szigorú eljárási szabályok szerint.

A túlzottan fellendülő termelés hatásaként az 1920-as évek végén túl nagy készleteket halmoztak fel a termelők, és ezek eladhatatlanná váltak. A felhalmozott mezőgazdasági készleteket (pl. búza, kukorica, kávé stb.) a válság napjaiban a tengerbe szórták vagy elégették.

A New Deal Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és kormányzata politikája 1933 és 1939 között.

Nyílt erőszakra támaszkodó korlátlan hatalom, parancs uralom, ill. az ilyen politikai rendszer.

A tömegpolitika tömegpropagandát kíván. A 20. század a magányos tömegek százada volt.
A 21. század a még magányosabb és még nagyobb tömegeké. A magány képe és hangja szikrázó és zajos tömegtermék. Egyszálú és egyhangú tömegpropaganda, többfélén versengő, egynemű tömegkapcsolat oldja meg elitek és tömegek megoldhatatlan viszonyát.

A nemzetiszocializmus (németül: Nationalsozialismus), vagy nácizmus elsősorban az Adolf Hitler vezette Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) ideológiájára, illetve Németország 1933 és 1945 közötti Hitler-kormány időszakának politikájára, gyakorlatára utal.

A zsidóüldözés (szó szerint: szemita-ellenesség) rendkívül bonyolult jelenség, mely mint fogalom több különféle szellemi áramlatot – hitet, filozófiát, gondolkodás- és cselekvésmódot, attitűdöt és ezeknek alapjait – foglalja össze. Az antiszemita eszmerendszerek követőit antiszemitának nevezik. Az antiszemitizmust részben csak primitív előítélet és félelem táplálta, a középkori előítéletek azonban sok tekintetben átalakultak és megszűntek, ám a modern, emancipált zsidóság hirtelen látványos sikereket ért el a társadalmi élet sok-sok területén és ez újabb forrásává vált az előítéleteknek. A témának könyvtárakat megtöltő irodalma született magyar nyelven is.

A Führer SS német szó, jelentése magyarul vezér. Adolf Hitler vezetői címeként és megszólításaként vált nemzetközileg ismertté, és Benito Mussolini Duce megszólítása alapján jött létre. Először a Völkischer Beobachter használta a szót Hitlerre egyik 1921-es számában. A címet azonban mások is használták ebben az időben, például Ernst Thälmann 1926-tól. A Thälmann életéről készített 1955-ös film alcímében is megjelenik a Führer kifejezés (Führer seiner Klasse, osztályának vezére).

Olaszország és Németország 1936-ban kötött szövetsége. A két ország összehangolta háborús céljait. Innentől kezdve tengelyhatalmaknak is nevezték szövetségüket. Az elnevezés Mussolinitól származik: „a Berlin–Róma ív nem egy választóvonal, hanem egy tengely”, amely köré Európa többi állama csoportosul. A szövetséghez 1937-ben Japán is csatlakozott. Ekkor jött létre a háromhatalmi egyezmény.

Az autoritarizmus vagy autoritarianizmus illetve az autoritárius rendszer olyan felfogást illetve politikai ideológiát jelent, ahol a kormányzás egy személy, csoport, vagy az állam tekintélyén alapul. A diktatúra enyhébb formája a totalitarizmussal szemben.
1