Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
850

Az ABCDE szabályos ötszög minden átlóját, illetve oldalát kék vagy piros színnel színezzük úgy, hogy bármely három csúcsa által meghatározott háromszögnek legyen két különböző színű oldala.

Hányféle ilyen színezés létezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
2*4! lesz a válasz a kérdésre. Ha kell még iránymutatás, szólj!
2

Azt könnyű belátni, hogy mindegyik csúcsból 2-2 színnek kell indulnia, ez viszont csak úgy lehet, hogyha az öt csúcs egy-egy kör mentén van összekötve; ha az egyik kört behúztuk, a másik adja magát. Az öt csúcs 5!-féleképpen köthető össze, de itt is előjön az a probléma, ami a körasztalos feladatnál előjött, vagyis mindegy, hogy például ABCDE=BCDEA=CDEAB=DEABC=EABCD, tehát 5-tel osztani kell a szorzatot, így lesz 5!/5=4!. Azt is el kell döntenünk, hogy az adott kört pirossal vagy kékkel húzzuk be, tehát 2*4!-féle színezés lesz.
Nem látom a hibát a gondolatmenetben, szóval nem tudom, hogy mi lehet a gond, esetleg a feladat kiötlője nem gondolt valamire, ezért nem jók az alternatívák.
Módosítva: 8 éve
2