Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Félkör

Főoldal » Középiskola » Matematika
645
Az AB átmérőjű k1 félkörben felvesszük a BE átmérőjű k2 félkört, ahol E illeszkedik az AB szakaszra. Az A pontból érintőt húzunk a k2 körhöz, az érintési pont legyen D. Ez az érintő a k1 kört C pontban metszi.

Mekkora a CBA szög, ha a két félkör sugarának a szorzata egyenlő az AD és DC szakaszok szorzatával?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nem tudom még a levezetést, de ma éjszaka már nem gondolkodom rajta tovább.
Geogebrával megrajzolva az jön ki, hogy ha F a k₁ kör középpontja, akkor DF merőleges AB-re, a keresett CBA szög pedig 60°.
Persze ez még közel sem megoldás, csak sejtés...
0

Az előző ábra zsákutca volt, mást érdemes csinálni.

Egyszerűen húzd be a DG szakaszt, ami k₂ sugara. Ez merőleges az érintőre.
Aztán k₁ az AB szakasz Thalesz köre, tehát az ACB szög derékszög.
Így az ADG és ACB háromszögek hasonlóak.

Lásd a mellékelt ábrát.

Legyen az egyszerűség kedvéért k₁ sugara az egység, k₂ sugara r.
Így a sugarak szorzatára vonatkozó azonosság `1·r=a·b`
A két háromszög átfogói pedig:
`AB=2, AG=AB-GB=2-r`

Aztán fel lehet írni a két hasonló háromszögre az oldalak (befogó és átfogó) arányának azonosságát, ebből lesz az ábrán az (1) azonosság.

És fel lehet írni mondjuk az ADG háromszögre a Pitagorasz tételt, ebből jön a (2) azonosság.

Ebből a kettőből pedig kijön, hogy `r = 2/3`
Végül (1)-ből kijön az `a` szakasz hossza is: `a=(2sqrt3)/3`
Mivel a DGA szög is β, ennek tangense:
`"tg"\ β=a/r=sqrt3`
Ami azt jelenti, hogy `β=60°`
0