Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfelező

Főoldal » Középiskola » Matematika
1245

Az ABC háromszögben az A csúcsnál levő szög nagyobb, mint a B csúcsnál levő szög. A CB oldalon úgy vesszük fel a D pontot, hogy DAC szög=CBA szög teljesüljön, és a D pontot az AB oldal felezőpontjával összekötő szakasz párhuzamos a C csúcshoz tartozó szögfelezővel.

Milyen arányban osztja ez a szögfelező az AB oldalt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Lásd az ábrát is...

Legyenek a háromszög oldalai szokás szerint a,b,c, szögei pedig α,β,γ
A c oldal felezőpontja F.
A γ szögfelezője a c oldalt a G pontban metszi. Ez a pont ossza a c oldalt p és q részekre. Kérdés p/q

Nevezzük a DC távolságot d-nek, az FG-t x-nek.

A szögfelezőtétel szerint `p/q=a/b`

A β szögtartományban DF párhuzamos CG-vel, a párhuzamos szelők tétele szerint: `d/a=x/p`

A DAC háromszögben a DAC szög ugyanakkora, mint az CBA szög: β.
A két háromszög C pontja és így γ szöge is közös. Ezért az ABC △ hasonló a DAC △-höz.
Így az oldalak arányai hasonlóak: `b/d=a/b` → `d=b^2/a`
Ezért `d/a=b^2/a^2 =q^2/p^2`

`x=p-c/2`
`d/a=x/p=(p-c/2)/p`
`q^2/p^2=(p-c/2)/p`
`q=c-p`

Az egyszerűség kedvéért legyen `c=1`, így `q=1-p`
`(1-p)^2/p^2=(p-1/2)/p`
`1-2p+p^2=p(p-1/2)=p^2-p/2`
`1=2p-p/2`
`p=2/3`
`q=1-p=1/3`

Tehát `p/q=2`
Módosítva: 8 éve
0