Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzet alapú gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
1130
Négyzet alapú gúla testmagassága 42 cm, térfogata 5600 cm^3. Hogyan tudom kiszámolni az alapélt,oldalélt és a felszínt? Valaki tudna segíteni, és részletesen elmagyarázni? Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Előre is bocsi a hülye magyarázásért de nekem ez nem megy. xd
Na szóval, ugye tudjuk a magasságot (M=42cm) és tudjuk a a térfogatot (V=5600cm3).
A térfogat képlet segítségével ki lehet számolni a Ta-t [V=(Ta*M)/3]. Ta=400
Ugye Ta=a2 , ezért az a (alapél)=20cm.
Pith. tétel segítségével ki tudjuk számolni az mo-t [ M2+(a/2)2=mo2 ]. mo=43,17cm
Megint egy Pith. tétel segítségével ki tudjuk számolni az o-t (oldalél). [mo2+(a/2)2=o2 ] o=44,31cm
Ezek után kiszámoljuk a P-t (palást). [P=4*((20*46,52)/2) ] P=1726,8cm2
Végül kiszámoljuk az A-t (felszín). [A=Ta+P] A=2126,8cm2
Módosítva: 7 éve
0