Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai keveréses feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1068
Két feladatot írok:
1.Mennyi 20°C-os vizet kell 25 liter 60°C-os vízhez kevernünk hogy 30°C-os vizet kapjunk?
2.Mennyi 20°C-os és 60°C-os vizet kell összekevernünk hogy 10 litert 36°C-os vizet kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
x liter 20°C-os víz + 25 liter 60°C-os víz = (x+25) liter 30°C víz
Ezt felírhatjuk egyenletként:
x*20+25*60=(x+25)*30
20x+1500=30x+750
750=10x
x=75
75 liter 20°C-os vízre van szükség.

2.
Ezt a másik oldalról közelítjük meg:
Hogy 10 liter vizet kapjunk eredményül, x liter és 10-x liter vizet kell összekevernünk.
10 liter 36°C-os víz = x liter 20°C-os víz + (10-x) liter 60°C-os víz
szintén egyenlettel írjuk fel:
10*36=x*20+(10-x)*60
360=20x+600-60x
x=6
6 liter 20°C-os vízre, és 10-6 tehát 4 liter 60°C-os vízre van szükség.
0