Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szogek SOS!!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
5458
Hany fokos szoget zarnak be az oramutatok 3 ora 40 perckor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ennél a feladatnál azt kell feltételezni, hogy a mutatók folyamatosan mozognak, vagyis azonos idők alatt ugyanannyit fordulnak el (ezt nevezzük a fizikában egyenletes körmozgásnak). 3 órakkor a nagymutató pontosan a 12-esen, a kismutató pontosan a 3-ason található, ekkor pontosan 90°-ot zárnak be.
A nagymutató 1 óra=60 perc alatt tesz meg egy teljes kört, vagyis 360°-ot, így 1 perc alatt 360°/60=6°-ot, így 40 perc alatt 4*60°=240°-ot. A kismutató 12 óra=720 perc alatt tesz meg egy teljes kört, így 1 perc alatt 360°/720=0,5°-ot, így 40 perc alatt 0,5°*40=20°-ot.
Ha a kismutató mozdulatlan lenne, akkor 240°-90°=150°-os szöget zárnának be a mutatók, ha ezután a nagymutatót fixáljuk, és a kismutató mozog, akkor az közelít a nagymutatóhoz, így 150°-20°=130°-os szöget fognak bezárni.
0