Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyolcszog SOS!!!!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
10365
Hany atloja van egy szabalyos nyolcszognek? Mennyi ezen sokszog belso szogeinek osszege? Mekkora egy szoge?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos nyolcszögnek 8 csúcsa van, mindegyik csúcsból 5 átló húzható, tehát 8*5=40 átlót tudunk megszámolni, viszont minden átló kétszer lett megszámolva ezzel a módszerrel (mindkét végpontján), tehát valójában 40/2=20 átló van.
A nyolcszöget bontsuk fel úgy, hogy kiválasztjuk egyik csúcsát, és onnan behúzzuk az összes átlót, ekkor 6 darab háromszöget kapunk. Szerencsére mindegyik háromszög mindegyik szöge részszöge a nyolcsszögnek, és a nyolcsszög minden szöge ezen részszögekből épül fel, tehát ha összeadjuk a háromszögek belső szögeit, akkor a nyolcszög belső szögeinek összegét kapjuk. A háromszögek belső szögeinek összege 180°, ebből van 6, így 6*180°=1080° a belső szögek összege.
A szabályos nyolcszög minden szöge ugyanakkora, így 1080°/8=135°-os.
0