Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Húrdeltoid

Főoldal » Középiskola » Matematika
1032
Egy húrdeltoid szimmetriaátlója 10 cm, melyet a másik átló 1:4 arányban oszt. Mekkora a deltoid beírható körének sugara?

5 cm
2*Gyök alatt 5 cm
5,321 cm
(4*Gyök alatt5 )/3 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1:4 arány azt jelenti, hogy p=2 cm és q=8 cm részekre van osztva a c=10 centis átló.

A húrdeltoid az egy húrnégyszög, vagyis írható köré kör. Mivel szimmetrikus síkidom, ezért a kör középpontja szimmetriaátlójának felénél van, tehát a köré írható kör sugara 5 cm. A beírható kör ettől kisebb kell legyen, tehát az 5 cm és az 5,321 cm is kiesnek.

Mivel írható köré kör, és a kör középpontja az átló fele, ezért az egy Thalesz kör. Vagyis a húrdeltoid két derékszögő háromszögből áll (amiknek közös átfogója a szimmetriaátló).

A deltoid oldalai a és b, ezek a derékszögű háromszög befogói. A befogótétellel ki lehet számolni a hosszukat:
`a=sqrt(p·c)=sqrt(2·10)=2sqrt5`
`b=sqrt(q·c)=sqrt(8·10)=4sqrt5`

Minden deltoid érintőnégyszög, vagyis van beírható köre. A kör sugara minden érintőnégyszögnél így számolható:
`r=T/s`
ahol `T` a négyszög területe, `s` pedig a kerület fele. Most a deltoidnál:
`T=a·b`
`s=a+b`
`r=(2sqrt5·4sqrt5)/(2sqrt5+4sqrt5)=(8sqrt5)/(6)=(4·sqrt5)/3`
1