Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvíz_számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1769
250−250 g tömegű kénsav-, illetve nátrium-hidroxid-oldatot összeöntve semleges kémhatású
oldatot kaptunk, amelyet 20,0 °C-ra hűtve 200 g kristályvíztartalmú nátrium-szulfát
kristályosodott ki (képlete: Na2SO4 · 10 H2O).
[A vízmentes nátrium-szulfát oldhatósága 20,0 °C-on: 19,5 g Na2SO4 / 100 g víz.]
Számítsa ki, hány tömegszázalékos volt a kénsavoldat, illetve a nátrium-hidroxid-oldat!
(Írja fel a közömbösítési reakció egyenletét is!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`2NaOH+H_2SO_4=Na_2SO_4+2H_2O`
`H_2SO_4`: 98 g/mol
`NaOH`: 40 g/mol
`Na_2SO_4`: 142 g/mol (vízmentes)

Vagyis 80 gramm `NaOH` reagál 98 gramm `H_2SO_4`-gyel.
Bizonyára nem egyforma az oldatok töménysége, így kétszer annyi mol `NaOH` van az nátrium-hidroxid oldatban, mint ahány mol `H_2SO_4` a kénsav oldatban, így lesz semleges a kémhatás összeöntés után.

Az összeöntött oldat teljes tömege 500 g, 20 °C-ra hűtés után kikristályosodott belőle 200 g nátrium-szulfát, maradt 300 g telített oldat.
119,5 gramm telített oldatban van 19,5 gramm `Na_2SO_4`, vagyis 300 grammban ennyi:
`(300·"19,5")/"119,5"="48,95"` gramm

Tehát összesen 248,95 gramm `Na_2SO_4` keletkezett a reakció során, számoljuk ki, hogy ez hány mol:
`"248,95"/(142)="1,753"` mol
A kénsav oldatban szintén ugyanennyi mol `H_2SO_4` volt, tehát `"1,753"·98="171,794"` gramm.
A nátrium-hidroxid oldatban kétszer ennyi mol `NaOH` volt: `2·"1,753"·40="140,24"` gramm.

A töménységek: Mindkettő 250 gramm volt, tehát ezzel kell osztani az oldott anyag mennyiségét:
`"171,794"/(250)·100%=...` m/m% kénsav
`"140,24"/(250)·100%=...` m/m% nátrium-hidroxid
0