Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kalcium oldódása kénsavban

Főoldal » Általános iskola » Kémia
557
120 g kalcium hány g 28 m%-os kénsavban oldódik fel? Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ca+H2SO4 = CaSO4 + H2O .
Ebből tudjuk, hogy 1 mol Ca-hoz 1 mol H2SO4 kell. M(Ca)= 40g/mol - vagyis 120 g az 3mol Ca.
Ahhoz 3mol H2SO4 kell, aminek a tömege : M(H2SO4)= 98g/mol. 3x98=294g. Ez az oldott anyag. Tömegszázalékunk 28m%. 28=oldott anyag/oldat x100 = 294/oldat x 100. 0.28=294xoldott anyag. 0.28oldott anyag= 294. oldott anyag= 294/0.28=1050.

1050g kénsavban oldódik fel. Remélem érthető és, hogy jó is :).
Módosítva: 8 éve
1