Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
706
Segítenétek ebben a feladatban?
Csak egy kis löketet kérnék a feladat megértésében,hogy a jövőben sikerüljön megoldanom az ilyen jellegű feladatokat.

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kétjegyű szám: az alakja az, hogy `bar(ab)`, aminek az értéke pedig `10a+b`

Ha `x`-et elosztjuk `y`-nal, a hányados 7, a maradék 6: ez azt jelenti, hogy `x = 7·y+6`. Ezt úgy jegyezd meg, hogy ha nem lenne maradék, amikor megcsináljuk az `x/y` osztást, akkor kereken 7 lenne az osztás eredménye: ez azt jelenti, hogy `x=7y`. De maradt valamennyi, azt még hozzá kell adni: `x=7y+6`

Most `10a+b = 7·(a+b)+6`

Amikor pedig `a-b`-vel osztunk (mivel `a > b`, ezért `a`-ból kell kivonni a `b`-t), akkor 16 lesz és marad még 3. Vagyis `10a+b=16·(a-b)+3`

Ennyit tudunk, ez a két egyenlet lett belőle:
`10a+b = 7·(a+b)+6`
`10a+b=16·(a-b)+3`
Két ismeretlen van benne, ezt simán meg lehet oldani. Az gondolom megy, nem csinálom meg.
0

Másik megközelítésben; ha maradék, akkor vond ki a számból, ekkor a hányados egész lesz.

Maradjunk a 10a+b alakú számnál; ha kivonjuk belőle a 6-ot, tehát 10a+b-6 lesz a szám, akkor ezt osztva a számjegyek összegével, vagyis a+b-vel, maradék nélküli hányadost kapunk:

(10a+b-6)/(a+b)=7

Hasonlóan a fenti gondolatmenethez:

(10a+b-3)/(a-b)=16

Így is egy két ismeretlenes egyenletrendszert kaptunk, amit meg lehet oldani.
0