Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
649
Többet írok le:
1. Két gyalogos ugyanazon az útvonalon halad. Az egyik 80m-t a másik 60 m-t tesz meg percenként. A gyorsabb 15 perccel előbb ér célba.Hány perc alatt teszi meg a távot a másik gyalogos?Milyen hosszú az az útvonal?
2.Két város között az utat a személyvonat másfél órával kevesebb idő alatt teszi meg mint a tehervonat.A személyvonat átlagsebessége 60 km/h a tehervonaté 45 km/h.Hány óra alatt teszik meg a vonatok a távolságot?
Milyen messze van egymástóla két város
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. Tegyük fel, hogy a gyorsabb x perc alatt ér célba, ekkor a lassabbnak x+15 percre van szügsége. Az első ennyi idő alatt 80*x=80x, a másik 60*(x+15)=60x+900 métert tesz meg. Értelemszerűen ezek egyenlőek, mivel ugyanazt azt utat tették meg:

80x=60x+900, ennek megoldása x=45, tehát az gyorsabb 45 perc alatt, a lassabb 60 perc alatt ér célba, ennyi idő alatt 80*45=3600 és 60*60=3600 métert tesznek meg. Mivel ezek egyenlőek, ezért jól számoltunk, és az út hossza 3600 méter.

2. Az első feladat gondolatmenete szerint egy-az-egyben megoldható.
0