Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
663
Egy paralelogramma csucsai A(3/2;1) ,C (3;-2), D(5/2;-6). Abrazold es szamold ki a hianyzo csucs koordinatait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A paralelogrammának két-két oldala párhuzamos egymással, tehát az AC szakasz a BD-vel, míg a CD szakasz az AB-vel. A keresett B pont az A pontból, illetve a D pontból kiinduló egyenesek metszéspontja. Tehát két egyenes egyenletét kell felírnunk, majd az egyenletrendszerként megoldva megkapjuk a metszéspontot.

Ehhez az AC és a BD szakasz koordinátáit kell kiszámolnunk. Az úgy történik hogy a megfelelő koordinátákat kivonjuk egymásból.

AC esetén a C pont koordinátáiból kivonjuk az A pont koordinátáit.

Tehát AC (1.5 , -3) => ez párhuzamos lesz a D pontból kiinduló egyenessel, tehát ez lesz az irányvektora. Ebből úgy lesz normálvektor, hogy megcseréljük a koordinátákat és vesszük az egyiknek a (-1)-szeresét. Az egyenes egyenletének felírásához szükségünk van egy pontra amely rajta van az egyenesen, ez nem más, mint a D pont.

Az egyenes normálvektoros egyenlete:

n1*x + n2*y = n1*x0 + n2*y0

Normálvektor: n(3 ; 1.5) D(2.5 ; -6)
Egyenes egyenlete: 3x + 1.5y = 3*2.5 + 1.5*(-6)
3x + 1.5y = -1.5 /:1.5
2x + y = -1

A másik egyenes egyenletéhez a CD szakasz koordinátáit kell kiszámolnunk, hasonlóan mint az előzőnél

CD (-0.5 ; -4) ==> n(4 ; -0.5) => ez lesz a normálvektora az A pontból kiinduló egyenesnek.

Egyenlete:
4x - 0.5y = 4*1.5 + (-0.5)*1
4x - 0.5y = 5.5 /:0.5
8x - y = 11

A két egyenletet megoldjuk egyenletrendszerként. Érdemes az egyenleteket összeadni mert akkor az y kiesik:

10x = 10
x = 1

Ezt az értékét valamelyik egyenletbe visszahelyettesítjük és megkapjuk a pont második koordinátáját is.

y = -3

Tehát B (1 ; -3)

A csatolt ábrán látható is, hogy jól számoltunk.
0