Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kapcsolások,kondenzátorok.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
649
Egy kondenzátorba egy 1 cm szélességű fémrudat helyezünk.A kondenzátor lapjai közötti távolság 4 cm.Hogyan függ az eredő kapacitás, a vasrúd a kondenzátorok lapjától való távolságától? Képet mellékeltem,bónusz információ,hogy amikor a vasrudat behelyezzük olyan mintha a kondenzátort szétválasztanánk,és kettőt hoznánk létre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, Parhuzamos, kapcsolások, soros, kondenzátor
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Így van, olyan, mintha két kondenzátor lenne sorba kapcsolva.
Sorosan kapcsolt kondenzátorok eredő kapacitása:
`1/C_e=1/C_1+1/C_2`
Mivel `C=(ε_0·A)/d` ahol `d` a lemezek távolsága, ezért az eredő:
`1/C_e=d_e/(ε_0·A)=d_1/(ε_0·A)+d_2/(ε_0·A)`
vagyis `d_e=d_1+d_2`

Tehát ha eredetileg 4 cm volt a fegyverzetek távolsága és egy 1 cm vastag fémlemezt teszünk bele, az olyan, mintha 4-1=3 cm lenne a fegyverzetek távolsága az eredő kondiban. És ez nem függ attól, hogy hol van helyileg a fémlemez (vagyis hogy mennyi a feladatban az x).

Apropó, a jobb felső képletben az x nem x, hanem d. Mindenhol máshol az ábrán az x ugyanis a fémlemez távolsága az egyik fegyverzettől.
1