Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek....

403
Holnapra kene de nem tudom megcsinalni.....szoval a szoveget lefotozom nkm csak a bizonyitas kell.... vagy megoldas!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az a helyzet, hogy ez nem is igaz.
Pontosabban van, amikor igaz, és van, amikor nem. Bizonyára arra az esetre gondolt a feladat kiírója, amikor éppen igaz, és az általános iskolás szinten rendben is van, de középiskolás szinten a másik lehetőségre is gondolni kell.

Az első lehetőség:
Ha a két merőlegesen ugyanazon az oldalon vesszük fel a D és E pontokat (akár úgy, hogy mindkét pont a BC egyenestől az A csúcs felé menő irányban van, akár úgy, hogy az ellenkező irányban vannak), akkor igaz.
Ennek nagyon egyszerű a bizonyítása: Rajzold be a háromszög magasságvonalát, ami átmegy az A ponton. Ez az egyenes szimmetriatengelye a háromszögnek (mert szabályos háromszögről van szó), szimmetriatengelye a B-be és C-be állított két merőleges egyenesnek is (hisz párhuzamos mindkettővel és közöttük félúton van), valamint szimmetriatengelye a D és E pontoknak is, hisz BD = CE. Ebből következik, hogy az AD szakasz szimmetrikus képe az AE szakasz lesz, vagyis ez a két szakasz egyforma hosszú, tehát at ADE háromszög egyenlő szárú. Kész.

A másik lehetőség:
Fel lehet venni a D és E pontokat úgy is, hogy a B-re állított merőlegesen A irányában vesszük fel a D pontot, a C-re állított merőlegesen viszont ellenkező irányban. Ekkor nem lesz egyenlőszárú a háromszög. Ezt be lehet látni mondjuk úgy, hogy legyen a DB távolság `a·sqrt3/2`, ahol `a` a háromszög oldala. Magyarul párhuzamosat kell húzni BC-vel az A ponton át, és ahol metszi a B-be állított merőlegest, az legyen a D pont. Ahol metszi a C-be állított merőlegeset, az legyen az F pont, ennek a C-re vett tükörképe lesz az E pont. Így az E pont ugyanilyen távolságra, de az ellenkező irányban lesz a C-re állított merőlegesen.

Ekkor az ADE háromszög oldalai AD=`a/2`, AE > `a` (lásd az FAE háromszöget), és DE > AE (lásd az FDE háromszöget). Vagyis semelyik két oldala nem egyenlő hosszú.
Módosítva: 6 éve
0