Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1087
Bendi január elsején született, és szülei a születése óta (már a születésekor is) minden év elején 100 000 forintot tesznek a bankba 5%-os éves kamatra, amihez utána nem nyúlnak. Mennyi pénzt tud kivenni 18 éves korában Bendi (a 18. születésnapján már nem tesznek be pénzt)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először írjuk fel általánosan; betesznek A forintot, erre q%-os kamat jön, tehát a tőke 1+(q/100)-szorosára fog nőni, ezt nevezzük el Q-nak. Ezek szerint:

-az első év után A*Q forint lesz a számlán
-a második év után: (A*Q+A)*Q = A*Q²+A*Q
-a harmadik év után: ((A*Q²+A*Q)+A)*Q =A*Q³+A*Q²+A*Q
-a negyedik év végén: ((A*Q³+A*Q²+A*Q)+A)*Q = A*Q⁴+A*Q³+A*Q²+A*Q

Nem nehéz ezek alapján kitalálni, hogy a 18. év végén

A*Q¹⁸+A*Q¹⁷+...+A*Q²+A*Q forint lesz a számlán. Ha kiemelünk A-t:
A*(Q¹⁸+Q¹⁷+...+Q²+Q) lesz. A zárójelen belül egy mértani sorozat látható, ahol az első tag Q, a hányados szintén Q, és 18 tagból áll, tehát ezek összege Q*(Q¹⁸-1)/(Q-1), tehát 18 év múlva A*Q*(Q¹⁸-1)/(Q-1) forint lesz a számlán, ahol A=100.000 forint, Q=1+(q/100)=1+(5/100)=1,05, tehát:

100.000*1,05*(1,05¹⁸-1)/(1,05-1)=~2.953.900 forintot tud felvenni 18. születésnapján.
0