Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
668
Kösd ossze a (-3;2) pontot az origoval! A kapott szakaszt hosszabbitsd meg nindket iranyban onmagaval! Mekkorak az igy kapott vegpontok koordinatai? +ABRA
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A megadott pontot P-vel jelöltem az ábrán, az origót K-val, a kiszámítandó végpontot A-val és B-vel.

A(a1;a2)

A koordináták kiszámolásánál látható, hogy az AK szakasz felezőpontja éppen a P pont
A felezőpont számolásánál a megfelelő koordinátákat összeadjuk, és elosztjuk kettővel.

Vagyis: (a1+0)/2 = -3 (a2+0)/2 = 2
a1 = -6 a2 = 4

Tehát az egyik végpont: A(-6 , 4)

A B pont számolásánál látható hogy a PB szakasz felezőpontja pedig éppen az origó.

[(-3)+b1]/2 = 0 (2+b2)/2 = 0
b1 = 3 b2 = -2

Tehát a másik végpont: B(3 , -2)
0