Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
818
Bendi január elsején született, és szülei a születése óta (már a születésekor is) minden év elején 100 000 forintot tesznek a bankba 5%-os éves kamatra, amihez utána nem nyúlnak. Mennyi pénzt tud kivenni 18 éves korában Bendi (a 18. születésnapján már nem tesznek be pénzt)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az 5%-os éves kamat azt jelenti, hogy 1 év múlva a kamatozó összegnek az 5%-a lesz a kamat, amit hozzáadnak a tovább kamatozó összeghez. Vagyis a kamatózó összeg az 1,05-szorosa lesz.

Születéskor van: 100 000
1 éves korában: 100 000·1,05 + 100 000
2 éves korában: (100 000·1,05 + 100 000)·1,05 + 100 000
3 éves korában: ((100 000·1,05 + 100 000)·1,05 + 100 000)·1,05 + 100 000

Ezt így lehetne tovább írni, de inkább szorozzuk be azokat az 1,05-öket:
3 éves korában tehát ennyi lett:
100 000·1,05³ + 100 000·1,05² + 100 000·1,05 + 100 000
= 100 000·(1,05³ + 1,05² + 1,05¹ + 1)

4 éves korában: 100 000·(1,05⁴ + 1,05³ + 1,05² + 1,05¹ + 1)
stb.
17 éves korában: 100 000·(1,05¹⁷ + 1,05¹⁶ + ... + 1,05² + 1,05¹ + 1)
18 éves korában ennek az 1,05-szorosa lesz, mert akkor már nem tesznek be megint pénzt:
100 000·(1,05¹⁸ + 1,05¹⁷ + ... + 1,05² + 1,05)

Ami a zárójelben van, az egy mértani sorozatnak az összege.
A sorozat ilyen:
`a₁ = "1,05"` (mert a hatvány nélküli tag ennyi)
`q = "1,05"` (mert mindegyik ennyiszerese a tőle jobbra lévőnek)
`n = 18` (mert összesen 18 szám van összeadva)

`S_n = a_1·(q^n-1)/(q-1) = "1,05"·("1,05"^(18)-1)/("1,05"-1)`
Az összes pénz ennek a 100 000-szerese. Számold ki.
Módosítva: 8 éve
0