Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Európa és a világ a két világháború között

404
1.Miért nem kapott amerikai kölcsönt Oroszország és Németország a háború után?
2.Hogyan vált Olaszország fasiszta állammá ?
3. Mit nevezzünk személyi kultusznak ?
4. Kiket nevezzünk Gulágnak ?
5.Mi volt a célja a kisantantnak ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

4
Személyi kultusz:
‘‘Történelem’‘: Egy adott vezető tisztséget betöltő személy mértéktelen felmagasztalása, egyszemélyi tekintélyen alapuló rend. A vezetőt feltétel nélkül tisztelik, rendelkezéseit, döntéseit kritika nélkül elfogadják, bírálóival, mint a nemzet ellenségeivel számolnak le.

A személyi kultusz legismertebb formája Sztálin uralma, Magyarországon pedig Rákosi Mátyás hatalma. A személyi kultuszban sok az önkényesség.
0

Gulág:
Történelem: Kényszermunka-tábor; kegyetlenül szigorú munkatáborok rendszere a szovjet kommunista politikát ellenző nézetekért, magatartásért kényszermunkára ítéltek számára.

A gulág fő célja a munkaerőhiány kielégítése és a lakosság folyamatos fenyegetése volt. Körülbelül 700000 magyart hurcoltak gulágba 1930 és 1960 között.
0

Kisantant:
A szövetség legfőbb célja a katonai együttműködés mellett a magyar revíziós célok ellehetetlenítése, és ezzel együtt Magyarország gazdasági és külpolitikai elszigetelése volt. A kisantant ennek megfelelően 1921 májusában megakadályozta hazánk felvételét a Népszövetségbe – erre 1922 szeptemberéig kellett várni – majd két évvel később hasonló módon meghiúsította a Bethlen István miniszterelnök által kért népszövetségi kölcsön folyósítását is. Az energikus Benes által vezetett hármas szövetség IV. Károly visszatérése esetére háborúval fenyegette Magyarországot, ennek következményeként az 1921. októberi második királypuccs után az országgyűlés törvényben mondta ki a Habsburg-ház trónfosztását. A revízióellenes koalíció a húszas évek derekán Lord Rothermere brit sajtómágnás ellen is fellépett, aki a Daily Sun napilap hasábjain 1927 júniusától kampányt folytatott a trianoni békediktátum felülvizsgálatáért.
0

Olaszország fasiszta állammá válása:
Az olasz fasizmus alapítója Benito Mussolini, aki politikai tevékenységét Olasz Szocialista Pártban (PSI), mégpedig annak baloldali szindikalista szárnyán kezdte meg. Mussolini többek között az Avanti nevű pártlap főszerkesztője is volt.
Az olasz fasizmus 1921 és 1922 között gyorsan erősödött szervezetileg, miután egy sor földmunkás-szervezet is csatlakozott hozzá. Hamarosan a legnagyobb tömegmozgalommá vált Olaszországban. 1921. november 7-én Rómában Mussolini megalakította a Fasci di Combattimento alapjain a Nemzeti Fasiszta Pártot (Partito Nazionale Fascista), 1922. október 31-én pedig a Menetelés Rómába néven elhíresült puccsszerű akciójával elérte, hogy a király miniszterelnökké nevezte ki.

Hát ennyit tudtam neked segíteni.
Remélem jók lesznek.
SZIA :)
0