Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek háziii

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3096
Egy tartályt az egyik csap 15 perc, a másik 20 perc alatt tölti meg. A megtelt tartály az alján lévő csap megnyitása után 10 perc alatt ürül ki. Mennyi idő kell az üres tartály megtöltéséhez, ha mindhárom csap nyitva van??

-Nem nagyon értem az ilyen feladatokat, előre is köszönöm a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, házi, szöveges, tartály, csap
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2


1., a legegyszerűbb talán, ha azt mondod, hogy a tartályba 60 egység víz fér (azért legyen ennyi, mert ezt osztja a 15,20 és 10is, így könnyű számolni). Az első csap 15perc alatt tölti fel a tartályt, így abból percenként 60/15=4egység víz jön ki, a másikból hasonlóan 3egység/perc sebességgel jön a víz, az alsón pedig 60/10=6 egység/perc sebességgel áramlik ki a tartályból a víz.
Összegezve a tartályban egy perc alatt 3+4-6=1 egységet növekszik a vízszint, ezért összesen 60perc kell majd, hogy tele legyen.
0

0