Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keveréses feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
585
740 g vízben 100 g konyhasót oldunk
a) Milyen töménységű az így keletkezett oldat?
b) Hogyan változik a töménysége, ha 100 g vizet adunk hozzá?
c) Hogyan változik a töménysége, ha 760 g 15 t%-os sóoldatot adunk az eredeti oldathoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Az oldott anyagmennyiséget (100 g) el kell osztani a teljes oldat tömegével (740+100 g) és megszorozni 100-zal, hogy százalék legyen. Csináld meg.

b)
Ha vizet adunk hozzá, akkor az oldott anyag nem változik, csak a teljes oldat tömege nő. Add hozzá és oszd el, mint a)-nál.

c)
A teljes oldat tömege nőni fog 760 grammal, de most az oldott anyag is nő. Ki kell számolni, ebben a 15%-osban mennyi az oldott anyag:
`"oldott"/(760\ g)·100% = 15%`
`"oldott"/(760\ g) = "0,15"`
`"oldott"=760\ g·"0,15"`
Számold ki. Ez a hozzáadott oldatban lévő só mennyisége. Ezt add hozzá a mi oldatunkban eddig benn lévő sóhoz (ami 100 g volt ugye), aztán számold ki ugyanúgy a töménységet, mint az a)-nál.

Megy?
0