Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyakorló feladatok

Főoldal » Középiskola » Fizika
1055
1. Egy forgómozgást végző test periódusideje 0,25 s. A legszélső pontjai 0,5m-re vannak a középpontjától. Mekkora a fordzlatszáma, kerületi sebessége, centripetális gyorsulása?
2. Mekkora percenként 6000 fordulatot végző test sugara, ha a legnagyobb kerületi sebessége 100m/s?
3. Egy körmozgást végző test kerületi sebessége 31,4 m/s. Mekkora a periódusideje, ha a kör sugara 50 m? Mekkora a fordulatszáma és a centripetális gyorsulása?
4. Egy körmozgást végző test periódusideje 0,5s. Mekkora a szögsebessége és a fordulatszáma? Mekkora a távolsága a kör középpontjától annak a pontnak, amelyiknek a sebessége 3,14m/s? Mekkora a centripetális gyorsulása ennek a pontnak?
5. Mekkora kerületi sebességű pontjai vannak annak a keréknek, amelynek a sugara 80cm és a szögsebessége 5 1/s?
6. Egy forgómozgást végző test fordulatszáma 20 1/s. Mekkora a középponttól 20 cm-re lévő pontok centripetális gyorsulása és kerületi sebessége? Mekkora a szögsebesség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1,
T = 025s
r = 0,5m
f = 1/T = 1/0.25s = 4 1/s
v = 2*r*π/T = 2*0,5m*π/0,25s = 12,57 m/s
a = v²/r = 2,57²m²/s² /0,5m = 316 m/s²

2,
f = 6000 1/min ⇒ 100 1/s Osztani kell hatvannal, mert egy perc az 60 másodperc.
v= 100 m/s " a legnagyobb kerületi sebessége"= a legkülsőbb pontjáé
T= 1/f = 0,1 1/s
v=2*r*π/T /*T
v*T=2*r*π / /2*π
r = v*t/(2*π) = 100m/s *0,01s / 2*π = 0,16 m

3,
v= 31,4 m/s
r=50m
v=2*r*π/T
T=2*r*π/v= 2*50m*π/31,4 m/s =10s
f= 1/T = 1/10s =0,1s
a= v²/r = 31,4² m²/s² / 50m= 19,72 m/s²

4,
T=0,5s
v=3,14 m/s
ω = 2*π/T = 2*π/0,5s = 12,57 1/s
f = 1/T = 1/0,5s = 2 1/s
r = v*T/ (2*π) = 3,14m/s * 0,5s / (2 *π) = 0,25m
Fent már levezettem hogy, hogy jön ki az egyenlet :D
a= v²/r = 3.14² m²/s² / 0,25 m =39,4 m/s²

5,
r=0,8m
ω=5 1/s
vmax= r*ω = 0,8m*5 1/s = 4 m/s
A legkisebb sugara 0m, szóval a legkisebb kerületi sebessége is 0 m/s.
Tehát a 0 m/s és a 4 m/s között minden értéket felvesz.
0<vk>4

6,
f = 20 1/s
r = 0,2m
ω = 2*π*f = 2*π*20 1/s = 125.66 1/s
v = ω*r= 125.66 1/s * 0,2m = 25,132 m/s
a= r* ω² = 0,2m * 125,66 1/s = 3158 m/s²
0