Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - fénytan

Főoldal » Középiskola » Fizika
646
Egy vastag üveglapra a lap felszínéhez képest 55 fokban érkezik a fénysugár. A lap vastagsága 6 cm. Az üveg törésmutatója 1,5.
a) Mekkora szöget fog bezárni az üveglapban megtört fénysugár a lap felszínével? (A megadott és a keresett szög NEM a beesési illetve a törési szög.)
b) Milyen hosszú utat fog a fénysugár az üvegben megtenni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a laphoz képest 55°, akkor a beesési szög α=90°-55°=35°
A β törés szögre fel lehet írni a Snellius-Descartes törvényt:
`(sin\ 35°)/(sin\ β)="1,5"`
Ebből számold ki β-t. A kérdés a laphoz képesti szög, ami 90°-β

b)
Csinálj rajzot a fénytöréssel és a 6 centi vastag üveglappal. A fénysugár az üveglap aljával és a beesési merőlegessel egy derékszögű háromszöget alkot, amire fel lehet ezt a szögfüggvényt írni:
`cos\ β=(6\ cm)/d`
Ebből kijön `d`, ami a fénysugár útja (a háromszög átfogója).
0