Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10.osztály ohm törvény a teljes áramkörre

Főoldal » Középiskola » Fizika
639
A válaszokat előre is köszönöm,az áramkörről egy képet csatoltam :D
U0=48V
Rb=1ohm
R1=R2=20ohm
R3=R4=30ohm
U1=? I2=? P3=? U4=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
- számold ki R₂ és R₃ eredő ellenállását. Mivel párhuzamos kapcsolás, így kell:
`1/R_(23)=1/R_2+1/R_3`
- számold ki `R_1`, `R_(23)`, `R_4` és `R_b` eredőjét. Itt `R_b` a telep belső ellenállása, az olyan, mintha `U_0`-lal sorba lenne kötve. Ezek mind sorba vannak kötve, tehát az eredőjük simán az összegük lesz: `R_e`
- Számold ki `I_1`-et az Ohm törvénnyel: `R_e=U_0/I_1`

Aztán már válaszolhatsz a kérdésekre.
- `R_1=U_1/I_1` Ohm törvény alapján kijön `U_1`
- `R_(23)=U_(23)/I_1` alapján kijön `U_(23)`, abból pedig `R_2=U_(23)/I_2` szerint kijön `I_2`
- Hasonlóan `R_3=U_(23)/I_3` alapján kijön `I_3`, és abból `P_3=U_(23)·I_3`
- `R_4=U_4/I_1` ebből kijön `U_4`
1