Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Testek egyensúlya 296

Főoldal » Középiskola » Fizika
793
0.01 m sugarú, 2 m hosszúságú, hengeres alakú, homogén tömör rúd két végét 5 kg, ill. 3 kg tömegű testekkel terheljük, így a rendszer a rúd egyik végétől 00,8 m távolságra alátámasztva egyensúlyozható ki. Mennyi a rúd sűrűsége?

-3184kg/m^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r="0,01"\ m`
`ℓ=2\ m`
A rúd térfogata: `V=r^2π·ℓ = ...\ m^3` számold ki
A tömege: `m=V·ρ`
Ezt nem lehet kifejezni most még, `ρ` lesz a kérdés.

A rúd két oldalának tömege 0,8 : 1,2 arányban van egymással.
Biztos, hogy az 5 kg-os tömeg oldala a rövidebb, a 3 kg-os a hosszabb.
A rövidebbig tehát `"0,8"/2·V·ρ` tömegű, a hosszabbik pedig `"1,2"/2·V·ρ`
Az alátámasztáshoz képest a rövidebbik tömeget 0,4 méterre kell elképzelni, a hosszabbikat pedig 0,6 méterre (vagyis a rúd-darabok feléhez).

A két oldali forgatónyomaték egyforma kell legyen:
`5\ kg · "0,8"\ m + "0,8"/2·V·ρ·"0,4"\ m = 3\ kg · "1,2"\ m + "1,2"/2·V·ρ·"0,6"\ m`

Ezt oldd meg, kijön belőle `ρ`
(V helyébe persze amit felül kiszámoltál, azt írhatod.)
1