Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - Elektrosztatika 10.

Főoldal » Középiskola » Fizika
794
Valaki tudna segíteni nekem abban hogy ezt a két feladatot hogyan kellene megoldani? Nagyon hálás lennék:)
1. Hányszorosára változik a töltések közötti elektromos erő nagysága, ha mindkét töltés nagyságát felére csökkentjük és a töltések közötti távolságot is ötödére csökkentjük?
2. Homogén elektromos mezőben, melynek térerőssége 6*10(a negyediken) V/m elengedünk egy 0,3 g tömegű, 4*10(a mínusz harmadikon) C töltésű részecskét. Az elektromos mező 80 J munkát végez a töltésen.
a, Mekkora erő hat a részecskére?
b, Mekkora sebességre gyorsítja fel az elektromos mező a részecskét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
A Coulomb törvényt kell haználni:
`F=k·(q_1·q_2)/r^2`
Ebbe írj be a töltések helyett mindkettő felét, és `r` helyett az ötödét:
`F_2=k·(1/2q_1·1/2q_2)/(1/5r)^2`
aztán vigyed ki ezeket a törteket az elejére. Hányszorsa lett az eredeti F-nek?

2)
a) Simán be kell helyettesíteni az `F=q·E` képletbe (amit ugye tudsz fejből... ha nem, az baj)
Most még a tömeg nem kell, meg a végzett munka sem, mert csak a töltéstől meg a térerőtől függ az erő.

b) Ha 80 J munkát végzett az erőtér, akkor pont 80 J-lal nőtt a töltés mozgási energiája.
`1/2·m·v^2 = 80\ J`
Ne felejtsd el átváltani a tömeget kg-ba, akkor m/s lesz a sebesség.
Módosítva: 8 éve
1