Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordinátageometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1349
Írja fel annak a két egyenesnek az egyenletét, amelyek párhuzamosak a 3x – 4y = 0 egyenletű egyenessel, és érintik az x2 + y2 – 2x + 4y – 20 = 0 egyenletű kört!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, segítség, érettségi, koordinátageometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Többféleképpen is megoldható. Amit nem fogok csinálni, az az, hogy
- kiszámolod az egyenesre merőleges vektort
- kiszámolod a kör középpontját
- felírod annak az egyenesnek az egyenletét, ami merőleges az egyenesre és átmegy a kör középpontján
- kiszámolod az egyenes metszéspontjait
- aztán ezeken a pontokon keresztül felírod az egyenesek egyenletét...

Hosszú, nem csinálom. Inkább nézzük így:

A párhuzamos egyenesek egyenlete mind ilyen: `3x-4y=p`
ahol `p` bármi lehet.
Ezt helyettesítsük be a kör egyenletébe:
`3x-4y=p \ \ \ -> \ \ y=(3x-p)/4`
`x^2 + y^2 – 2x + 4y – 20 = 0 \ \ \ ->`

`x^2+(3x-p)^2/16-2x+(3x-p)-20=0`
`x^2+(3x-p)^2/16+x-p-20=0`
`16x^2+(3x-p)^2+16x-16p-320=0`
`16x^2+9x^2-6p·x+p^2+16x-16p-320=0`
`25x^2+(16-6p)x+(p^2-16p-320)=0`

Ez x-ben másodfokú egyenlet, megoldásai azok a helyek lesznek, amely x helyeken az egyenes metszi a kört. Nekünk az kell, amikor érinti, vagyis amikor ennek az egyenletnek pontosan 1 megoldása van csak. Vagyis amikor a diszkrimináns nulla:

`(16-6p)^2-4·25·(p^2-16p-320)=0`

Fejezd be... ez p-ben másodfokú, két megoldása lesz majd, az lesz a két párhuzamos egyenes.
Módosítva: 8 éve
0

Egy másik megoldás a képen. (Ennek a menetét írta le először bongolo)
Módosítva: 8 éve
0