Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hol van a tömegközép pontja?

Főoldal » Középiskola » Fizika
565
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
tömegközéppont, fikika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Inkább írd le, mert az ábrából kb. semmi nem derül ki.
0

Trigonometriát tanultál már?
0

Gondolom tanultátok a súlypont képletét pontrendszerek esetére:
`r=(sum m_i·r_i)/(sum m_i)`
Átszorozva ezt kapjuk:
`M·r=(sum m_i·r_i)`
ahol M a teljes tömeg.

(Lehet, hogy tanultátok már a forgatónyomatékot is: `F·r`. Ha `F=m·g`, akkor a forgatónyomatékok összegére is ezt a fenti képletet kapjuk, ha osztunk `g`-vel. Magyarul ez azt jelenti, hogy ott van a tömegközéppont, amely ponttal tudnánk helyettesíteni a teljes testet, ha oda képzelnénk az összes tömegét.)

A súlypont a szimmetriatengelyen van valahol, a nagy kör közepétől jobbra r távolságra. (Legyen ez a pozitív irány.)

A síkidom tömegét nem tudjuk, de az arányos a területtel, szóval elég, ha a területtel számolnunk:
`V·r=(sum V_i·r_i)`

Tekintsük úgy, hogy két síkidom eredője a félhold alakú dolog: az egyik a nagy kör, a másik pedig negatív tömeggel (!) a kis kör:
`V_1 = R^2π`
`V_2 = -(R/2)^2π`
Ennek a két testnek a tömegközéppontját tudjuk: A nagy köré a középpont, legyen ez a 0. A kis negativ köré pedig balra a kis kör középpontja: `-R/2` (azért negatív, mert bara van! Nem azért, mert negatív tömeg!)

A fenti képlet ezzé alakul:
`(R^2π-(R/2)^2π)·r=R^2π·0+(-(R/2)^2π)·(-R/2)`
`(R^2-(R/2)^2)·r=(R/2)^2·R/2`
Fejezd be...
0