Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatásfok számítása

Főoldal » Általános iskola » Fizika
809
A villanymotor a 2 tonnás terhet függőlegesen emeli 3 méter magasra, 0,5 min. alatt. A motor teljesítménye 3kW. Mekkora az emelés hatásfoka? (g=10N/kg)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A teher helyzeti energiája a végén:
E = m·g·h = 2000 kg · 10 N/kg · 3 m = 60 kJ
Ennyi a hasznos munka.

A motor által végzett munka:
W = P·t = 3 kW · 30 s = 90 kJ
Ez a teljes befektetett munka.

A hatásfok a kettő hányadosa:
η = E/W = ...
0