Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Optika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1239
Ha egy domború lencse fókusztávolsága 35 cm,és tőle 80 cm-re van egy tárgy,mekkora lesz a képtávolság? Hányszoros a nagyítás? Jellemezze a képet! Hány dioptriás a lencse?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Optika, nagyítás, képtávolság, dioptria
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A dioptria a fókusztávolság reciproka, számold ki. (A méterben kifejezett fókusztávot kell reciprokozni.)

A tárgy a kétszeres fókuszon kívül van. Ilyenkor fordított állású kicsinyített valódi kép keletkezik.

Mivel domború lencséről van szó, a fókusztávolság pozitív. Mivel valódi kép lesz, a képtávolság is pozitív. A tárgytávolság is pozitív (az mindig pozitív):
`1/f=1/t+1/k`
`1/(35)=1/(80)+1/k`
`k=...\ cm` számold ki.

A nagyítás pedig `K/T=k/t=...`
0