Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek negyedfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
757
x⁴-18x³+79x²+18x-220=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Ért.tartomány: x e R y tengelymetszet (0,-220)
-2

X= 1/2(9+ 85+4√211 )
Módosítva: 8 éve
0

Hmm, nem szoktak ilyenek lenni gimiben... van rá negyedfokú megoldóképlet, de azt szerintem senki nem tudja fejből, meg nem is tananyag (a harmadfokú sem). Valahogy máshogy kellene megcsinálni.

Nézzük azt, hogy `(x^2+ax+b)^2` mennyi, hátha lehet a kifejezést ilyen teljes négyzetté alakítani. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy kijön valami értelmes dolog belőle, de hátha...
`(x^2+ax+b)^2 = x^4 + 2·x^2(ax+b) + (ax+b)^2`
`=x^4+2a·x^3+2b·x^2+a^2·x^2+2ab·x+b^2`
`=x^4+2a·x^3+(a^2+2b)·x^2+2ab·x+b^2`
Az eleje akkor hasonlít a mi kifejezésünkre, ha `2a=-18`, tehát `a=-9`:
`=x^4-18·x^3+(81+2b)·x^2-18b·x+b^2`
Az elsőfokú tag `(-18b·x)` akkor lesz pont jó `(+18x)`, ha `b=-1`:
`=x^4-18·x^3+(81-2)·x^2+18·x+1`
Mázlink van, a másodfokú is pont jól kijött! Éppen csak a konstans tag nem -220, de nem baj, vonjunk ki belőle még 221-et:
`x^4-18x^3+79x^2+18x-220=(x^2-9x-1)^2-221=0`
`(x^2-9x-1)^2=221`
`x^2-9x-1=+-sqrt(221)`
`x^2-9x-(1+-sqrt(221))=0`
Ezt már simán meg tudjuk oldani:
`x_(1234)=(9+-sqrt(81+4(1+-sqrt(221))))/2`
`x_(1234)=(9+-sqrt(85+-4sqrt(221)))/2`
Módosítva: 8 éve
0